Οι Ομάδες

Ο Αθλητικός Όμιλος Αίολος Τρικάλων είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην πόλη των Τρικάλων, στον ομώνυμο νομό, όπου και βρίσκεται η έδρα του, το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Τρικάλων. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1993 και αγωνίζεται με χρώματα το κόκκινο, το μπλε και το λευκό. Διατηρεί τμήματα καλαθοσφαίρισης για αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιακών ομάδων.

Τα τελευταία χρόνια το ανδρικό τμήμα έχει ανέλθει στις ανώτατες εθνικές κατηγορίες λαμβάνοντας νομική υπόσταση Κ.Α.Ε. με την επωνυμία «Τρίκαλα BC». Παράλληλα το ερασιτεχνικό γυναικείο τμήμα και τα τμήματα υποδομών εξακολουθούν να εμφανίζονται στις διάφορες διοργανώσεις ως «Αίολος Τρικάλων».

Ιστορική αναδρομή

Έχοντας συμπληρώσει 15 χρόνια παρουσίας στα τοπικής εμβέλειας Πρωταθλήματα της Ε.Σ.ΚΑ.Θ., ο Αίολος Τρικάλων πραγματοποίησε την υπέρβαση την αγωνιστική περίοδο 2007-08, οπότε και κατέκτησε την κορυφή του τελικού βαθμολογικού πίνακα της Α’ Κατηγορίας Ανδρών. Εκτός από το τρόπαιο, ο σύλλογος απέκτησε αυτόματα και το δικαίωμα ανόδου, για πρώτη φορά στην ιστορία του, στους Ομίλους της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας.

Ήδη από την παρθενική του περίοδο, 2008-09, ο σύλλογος των Τρικάλων έδειξε τη δυναμική του, ισοβαθμώντας μετά το τέλος της αγωνιστικής δράσης στην κορυφή με το Μαντουλίδη (19 νίκες και 7 ήττες). Τελικά αρκέστηκε στη 2η θέση βάσει των επόμενων κριτηρίων κατάταξης.

Οι καλές επιδόσεις της ομάδας συνεχίστηκαν και την επόμενη χρονιά, 2009-10, οπότε και ξαναμοιράστηκε την κορυφή της βαθμολογίας του Ομίλου του, αυτή τη φορά με το Φίλιππο Βέροιας (23 νίκες και 3 ήττες). Παρ’ όλα αυτά, τη στιγμή αυτή βρέθηκε εκείνος σε πλεονεκτική θέση, κατακτώντας τόσο το Πρωτάθλημα όσο και την άνοδο στη Β’ Εθνική Κατηγορία.

Την αγωνιστική περίοδο, 2010-11 ο Αίολος ήρθε αντιμέτωπος με 15 ακόμη συλλόγους στη Β’ Εθνική, η οποία διεξαγόταν τότε σε ένα και μοναδικό όμιλο. Στην τελική βαθμολογική κατάταξη βρέθηκε στην 9η θέση έχοντας απολογισμό 13 νίκες και 17 ήττες. Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε για πρώτη χρονιά στο Κύπελλο Ελλάδος, αποκλείοντας σε πρώτη φάση τον Απόλλωνα Πατρών.[1][2] Κατόπιν, γνώρισε με τη σειρά του την ήττα και κατά συνέπεια τον αποκλεισμό από τον Ερμή Περάματος με σκορ 71-67.[1][3]

Η επόμενη περίοδος, 2011-12, υπήρξε επίσης κομβική για την ιστορία του συλλόγου. Έχοντας συγκεντρώσει 28 νίκες και 2 ήττες απέναντι σε 15 αντιπάλους, ο Αίολος κατέκτησε το Πρωτάθλημα με σαφή διαφορά από το δεύτερο σύλλογο, λαμβάνοντας το εισιτήριο για την Α2 Εθνική Κατηγορία. Προπονητής την επιτυχημένη αυτή χρονιά ήταν ο Γιάννης Τζήμας.[4] Σε ό,τι αφορά το Κύπελλο, αφού απέκλεισε αρχικά τον Πανελευσινιακό,[5] η ομάδα κατόπιν αποχαιρέτησε τη διοργάνωση στην 1η Αγωνιστική της Β’ Φάσης, κατόπιν ήττας από το Περιστέρι με σκορ 66-76.[6][7][8]

Το καλοκαίρι αυτό, οπότε και ο σύλλογος ανήλθε σε επαγγελματική κατηγορία, αποφασίστηκε μαζί με την αλλαγή της νομικής σύστασης του ανδρικού τμήματος και η αλλαγή του ονόματός του σε «Τρίκαλα BC».[9] Τα ερασιτεχνικά τμήματα υποδομών συνεχίζουν να διατηρούν μέχρι σήμερα την παλαιά ονομασία. Παράλληλα άλλαξε και το σήμα του συλλόγου ώστε να θυμίζει εκείνο της επιφανέστερης ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης, του Α.Ο. Τρίκαλα.

Τμήματα

Σήμερα, η ομάδα του Αιόλου Τρικάλων διατηρεί τμήματα για αγόρια και κορίτσια όλων των ηλικιών.

  • Αίολος Τρικάλων αντρικό γ´ εθνική
  • Γυναικείο
  • ΑΣΚ Φαλώρεια (Α2 ΕΣΚΑΘ)
  • Νέοι Αιόλου Κ21 (Παιδικό )και (Β’ΕΣΚΑΘ)
  • Εφηβικό
  • Μίνι
  • Παμπαίδες
  • Παγκορασίδες
  • Κορασίδες
  • Νεανίδες